By - 17 December 2020
Bij de koude maar ook gezellige dagen is er een ding waar iedereen naar uit kijkt of tegenop ziet: Kerst met de Fam. Gezellig (Merol, 2018). Iedereen probeert zich uit te sloven met de foutste kersttrui, het lekkerste eten, de grootste cadeaus of de meest gewonnen spelletjes. Waar echter weinig familieleden in kunnen excelleren is het voorzien van de juiste drankjes, die ongezien meer teweeg kunnen brengen dan het complete kerstbuffet. Namens de BorrelCie krijg jij hier een paar tips om je vervelende oom die alleen maar over zijn wijnkelder kan praten eens te overstijgen om zo het hoogtepunt van dit heerlijke familiefeest te worden.
Bij de samenkomst van de familie, rond 2 à 3 in de middag, wordt ten eerste een koffietje of theetje gedaan. Ga niet voor de standaard meuk, maar kies qua thee voor Pickwick Winterglow (echt een aanradertje) en giet bij de koffie een scheutje amaretto om de stillere familieleden al wat los te krijgen.
Tussen dit eerste drankje en het begin van het avondeten is het tijd voor ordinair pils drinken. Bij voorkeur altijd brand of hertog jan natuurlijk.
Vanaf het moment dat je aan tafel schuift wordt het jouw moment om te gaan stralen. Amuzes komen op tafel, maar jij knalt daar meteen met een fles bubbels achteraan voor iedereen. Waarna je vol passie verteld over het land waar deze vandaan komt en waar jij dit specifieke flesje op de kop hebt getikt. Iedereen even laten proosten, en je staat al 1-0 voor tegen de persoon die een lepeltje vol heeft kunnen leggen met eten, aka de amuse.
Soep. Mocht er een soep komen, ga bij voorkeur uit van een witte wijn. Alleen bij een rijk gevulde goulashsoep is rood een combi om van te gaan juichen. Verder is wit altijd de veilige keuze. Kies bij voorkeur een soepel wit wijntje, bijvoorbeeld een Sauvignon blanc. Lekker joh! Bij de soep hoef je toch niet te veel je best te doen. Soep is nooit speciaal voor een kerstdiner.
Veruit het belangrijkste moment is natuurlijk het hoofgerecht. Hier gaat bij jou veel voorbereiding aan te pas. Weet wie er bier en wijn wil, en zorg dat je weet of het hoofgerecht uit vis, vlees, combi of geen van beiden bestaat. Binnen het bier is veruit de klassieker een wat zwaardere, donkere herfst- of winterbock. Deze zoete tonen maken iedere bierdrinker warm van binnen tijdens de kerstsferen natuurlijk. De niet bier-drinkers maak je blij door een stevige rode wijn bij een mooi stuk vlees te serveren. Cabernet sauvignon is altijd de juiste keuze. Niet over twijfelen. Zolang jij er een leuk verhaal bij kan vertellen, gaat niemand twijfelen over de keuze die jij hebt gemaakt. Mocht er nou echt alleen vis, of een vegetarisch hoofgerecht aanwezig zijn vallen we terug op de witte wijn, maar natuurlijk wel een die de vorige witte wijn direct doet vergeten. Een mooie volle en droge Chardonnay om de smaken van het gerecht te complementeren zonder dat iedereen direct al dronken wordt.
Want dit doen we vooral bij de laatste gang en het natafelen! Oh, en wat is natafelen toch belangrijk. Hier zijn 2 opties: een puike whisky voor de bierliefhebbers, en voor de wijnliefhebbers een zoet aperitief zoals een dessert wijn, of een zoetje in het laatste koffietje. Qua whisky raad ik een niet te rokerige whisky aan, aangezien deze na al het goddelijke vooraf je smaakpallet een flinke klap kan geven. Houd het op een Glenfiddich van 12 jaar oud. Daar maak je zelf de whisky liefhebber vrolijk mee. Bij de koffie gaat een flinke klots baileys om een romige afdronk te verzorgen.
En BOEM, daar heb je het. Jij bent de ster van de avond. Mocht iemand geen alcohol drinken is spa rood altijd een optie. Groetjes
Intermate is the study association of the bachelor Technical Innovation Sciences, the majors Sustainable Innovation and Psychology & Technology and the masters Human Technology Interaction and Innovation Sciences.
040-247 4430